logo poeziepodium Eindhoven
 

Tip 1

Met dank aan Freek de Leeuw

 

Foto-tip 1

Met dank aan Tim Walraven

 

Op zoek naar een inspiratiebron

Het is al vaak genoeg gedemonstreerd dat het aanreiken van een inspiratiebron gemakkelijk kan leiden tot het schrijven van verrassende teksten. Tijdens elke sessie “creatief schrijven” hebben deelnemers tot hun eigen verrassing teksten geproduceerd die er zijn mochten. In het Gooi brengt men een grote groep scholieren bijeen in het Muiderslot. De laatste keer dat dit plaatsvond was de opdracht om zich te laten inspireren door P.C.Hooft, dichter uit de 17 e eeuw en slotheer.

De bron van inspiratie kan buiten je liggen (door naar iets te kijken, naar iets te luisteren, aan iets te denken) maar die bron kan ook in je zijn (door verdriet te voelen, door liefde te voelen, door wraakgevoelens te koesteren etc). Het gaat er bijna altijd om dat je je openstelt voor associaties.

In Eindhoven zou een initiatief zoals in het Gooi kunnen beginnen bij het object in deze stad dat zich gemakkelijk leent om gedachten op gang te brengen, die leiden tot schriftelijke weergave die boeiend, verrassend en volkomen nieuw kan zijn. En hiermee bedoel ik het Evoluon.

Om inspiratie te krijgen observeer je het Evoluon, je laat de vorm diep op je inwerken, je associeert met ruimte, met heelal, je associeert met muziek die daarbij past (of juist helemaal niet past) en je noteert elk woord en elke zin die je associatief in jezelf hoort. Bij voldoende productie neem je even afstand en probeert een ordening in de opbrengst van woorden en zinnen. Dit proces garandeert geen volmaakt gedicht, maar het hoeft niet altijd meteen 100% te zijn. Schrijven kost ook inspanning.

Freek de Leeuw

 

 

Foto-tip 1: spiegel jezelf! Lees andere dichters.