logo poëzie Eindhoven
poeziepodium Eindhoven

TrefWoord literaire Dit Willen Wij

Op 10 september 2015 tijdens de Dit Willen Wij Dag op basisischool De Trinoom, gaf Poeziepodium een workshop met fluisterbuis! Verrassende gedichten!

10 november 2013 Vrouw DebuutPrijs prijsuitreiking met debat en kruisbestuiving kunst en literatuur: Winnaars Wietske Versteeg en Maud Vanhouwaert hebben hun talent inmiddels bewezen, lees hen!

open podium

AGENDA

In onze agenda treft u de literaire evenementen en podia door Stichting Poëthement Eindhoven georganiseerd, maar ook van anderen. Heeft u een suggestie voor onze agenda, laat het ons weten.


In 2015 en 2016 geeft Poeziepodium poethische workshops en organiseert taalminnende activiteiten op verzoek. De website wordt tijdelijk minder bijgehouden.

Bezoek in Eindhoven de open podia van anderen:
maandelijks podium in De Gouden Bal (Hoogstraat) - PepperPlus op zondagmiddagen.
Maandelijks podium in De Oude Rechtbank (Stratumseind) - De PoezieClub Eindhoven op zondagmiddagen.

10 september 2015
Dit Willen Wij Dag - basisschool de Trinoom. Workshop aan groep 4 tot 6: Hoe maak je van woorden water, of van water een woordenstroom op papier? Kom dichten met en zonder rijm met taal die ruist door een fluitsterbuis.

13 april 2014
Grote Letter Festival bij Vitalis Peppelrode en enkele nevenlocaties
14u

29 maart 2014
Arnoud Rigter
georganiseerd door het Academisch Genootschap.
Info&aanmelden via AG

10 november 2013
Uitreiking VROUW POËZIE & PROZA DEBUUTPRIJZEN 2010-2012. In samenwerking met Vrouw en Kultuur organiseert Poëthement deze prijs voor vrouwelijke debutanten bij gerenommeerde uitgevers. De jury is inmiddels tot twee longlisten gekomen en half september worden de shortlists bekend gemaakt! zie vrouwdebuutprijs
14u bij de Oude Rechtbank

 

 

ARCHIEF

Voormalige poëzie-agenda

Benieuwd wat er eerder gebeurde? De voormalige agenda van poëzieprojecten en -podia staat hier.

Voormalige homepage gedichten

Naast het huidige gedicht op onze homepage, zijn de voormalige bijzondere thuis-gedichten hier beschikbaar om weer te lezen.

Eindhoven van nu: Dichttalent & Poëzieproject

In de voorgaande jaren hebben we gewerkt aan een platform voor poëzie in het dagelijkse. Doel was dichters rond Eindhoven stimuleren hun talent te ontwikkelen en landelijk bekende dichters naar Eindhoven halen. We streven er in 2015 en 2016 naar om, samen met scholen kinderen/jongeren jonge talentjes te stimuleren taal de lucht in te blazen. Bij voorkeur in samenwerking met anderen om kruisverbanden te leggen, met bv kunst, natuur en maatschappelijke onderwerpen

Geschiedenis van Poëthement

'Poëthement' werd in 2003 de naam van een poëziepodium in Eindhoven dat door Pierre Maréchal werd georganiseerd. Regelmatig werd er gedicht op een thema en muziek en poezie werden verbonden.

In 2004 werd op 18 september zestig uur dichten voor vrijheid georganiseerd. Samen met schrijvers-vereniging de Opwenteling en de Gemeente Eindhoven kwam EindhovenOntmoetZijnDichters tot stand.

In latere jaren werd meegewerkt aan de Boekenmarkt met podium in het Anne Frank Plantsoen. Ook de jaarlijkse dichtersdag kreeg een poëziepodium in Eindhoven: in Kraaij en Balder, de Fabriek, en van 2009-2012 in bibliotheekEindhoven.

In 2009 organiseerde Poëthement mee de dichtjesroute, 65 jaar vrijheid.

Poethement is in 2009 een stichting geworden. In 2010 en 2011 zijn maandelijkse dichtpodia georganiseerd in Bibliotheek Eindhoven en vanaf 2010 zijn verder samenwerkingen gezocht en behouden met o.a.Vitalis en MEC. Nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan steeds, om poëzie dichter bij de mensen te brengen.

Literaire evenementen

Sinds 2010 zijn er nieuwe literare evenementen uit oude en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Van kleinschalige podia in Eindhoven met lokale dichters tot grote evenementen en exposities met landelijk bekende dichters door heel Brabant. Evenementen als De Dichter Ontdekt, Natuurlijk Poëzie en Vrouw en Poezie Debuutprijs en samenwerkingen met scholen zijn hiervan voorbeelden. Zie projecten voor meer informatie.

Eindhovense dichters

Om ieder van dienst te zijn een lijst met dichters uit Eindhoven, waar mogelijk met website van de persoon. Hierbij een lijst uit 2012 (oude word-versie klik hier)

Poëzie van Eindhovense bodem

Kijk hier voor een prozagedicht van Pierre Maréchal.

Gedichten Eindhoven

Pierre Maréchal heeft in 2011 een lijst met titels van gedichten over Eindhoven gemaakt, deze vindt je hier.