De volgende literaire activiteiten in Eindhoven zijn voorbeelden van projecten van de stichting:
Natuurlijk Poëzie
De natuur is misschien het grootste gedicht dat bestaat, ook vele dichters hebben zich erdoor laten inspireren. Dit poëzieproject in Eindhoven wil de verbinding tussen natuur en poëzie ondersteunen. In samenwerking met het Milieu Educatie Centrum organiseren we sinds 2010 een natuurpodium/poezieroute de zomer. Bij goed weer heerlijk in de buitenlucht van het mooie Heempark.
Verdwaalde woorden zweven door de lucht. Soms een verstrooide dichter achter een boom. De verrassingen in dit project:
Een boomstem, fladdergedichten en een moerasgedicht. Maar ook kunnen bezoekers mee een bakstenen-stapel-gedicht maken of een eigen gedicht aan de poëziewaslijn hangen. Er is een poëzieroute gemaakt die zowel het Heempark als de gedichten laat uitkomen. Mensen kunnen in alle rust iets lezen op het water, in de boom, of in- gesproken gedichten beluisteren. Alles op eigen tijd en in eigen tempo.
Iedereen is van harte welkom om zowel de gedichten als het prachtige Heempark in te ademen. Een ontspannen zondagmiddag.
In 2012 kregen (aspirant)dichters de kans om een gratis workshop te volgen met inspiratie uit het Heempark/MEC gegeven door rapper Macro, dichter Arnoud Rigter, en Piet van Mulkom met HAIKU. hier een impressie eerste zondag 2012
In 2013 en 2014 hebben we ons extra gericht op kinderen. De kabouters wachtten met nieuwe taalspelletjes en een een hele nieuwe kabouterfamilie bood een speurtocht naar de letters van een zin. Ook was er een verhalen fee, om even bij weg te dromen.
VROUW POËZIE & PROZA DEBUUTPRIJZEN 2010-2012
Sinds 2012 is Poëthement een samenwerking aangegaan met Vereniging Vrouw & Kultuur en we reikten in november 2013 twee debuutprijzen uit voor de beste vrouwelijke poëzie debutante en de beste vrouwelijke proza debutante. hiertoe waren twee jury's geinstalleerd met vijf juryleden elk.
De prijs dient ter aanmoediging cq ontdekking van debutanten in de Nederlandse en Vlaamse literatuur met lef en potentieel alsook om een podium te bieden voor beginnende of minder bekende vrouwelijke schrijfsters van literaire fictie en poëzie. Daarnaast hoopt Poëthement te ontdekken er een onderscheidende manier is waarop vrouwen schrijven, denk bijvoorbeeld aan genderonderzoeken waaruit een verschil in morele oordeelsvorming in het schrijven van mannen en vrouwen bleek.
In april 2013 zijn voor beide prijzen de longlists bekendgemaakt. In sepember worden beide shortlists bekend gemaakt. De winnaressen zijn tijdens de prijsuitreiking op 10 november onthuld.
Meer informatie www.vrouwdebuutprijs.com
Poëzie Beweegt Peppelrode
Stichting Poëthement Eindhoven en Peppelrode zijn een samenwerking aangegaan om poëzie naar de mens te brengen. We bouwen kleine feestjes rondom dansende woorden. In 2010 begonnen we met het project Oude Woorden, in 2011 en 2012 organiseerden we worskhops, waaronder een Rap-workshop door Macro (verslag zie hier) en Arnoud Rigter (verslag zie hier, mét 2 gedichten van bewoners!).
In 2012 organiseren we in juni een poëzieroute voor de bewoners in de prachtige tuin van Peppelrode. Razende regels, dromend dichtwerk en poëzieplezier zorgen voor ontmoetingen en betrokkenheid. Dat is zeker voor deze doelgroep van bejaarden van grote waarde.
In 2013 zijn de workshops gegeven in verschillende Vitalisvestigingen: door Victor Vroomkoning, Piet van den Boom, Macro Martens.
DE DICHTER ONTDEKT - portret van een poëet
Brabant is rijk aan vakkundige en creatieve dichters die landelijk bekend zijn. Stichting Poëthement Eindhoven in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven zet deze poëten in het licht. Portretten in Woord en Beeld van 15 Brabantse dichters vormen een reizende expositie. Zo krijgt poëzie een gezicht.
Rens van Mierlo (Zero40 Studios) portretteerde de dichters. Een fragment van het werk van de dichter staat op het portret.
De kunstzinnige bundel bij de expositie is te verkrijgen voor €17,50 bij boekhandel Spijkerman en boekhandel van Piere, maar ook door een mail te sturen:
De workshop door docent Koos van de Kerkhof op 21 mei vertrok vanuit de geëxposeerde portretten en hun gedichten en was erg geslaagd. De tweede workshop is bij de opening in Peppelrode door Frank Eerhart.
De expositie was, na Bibliotheek Eindhoven, te zien bij Wissenhaege, bij de Wooninc locatie het Pieter Eiffhuis, bij Biblitheek Tilburg Centrum en in de stadsBIEB Rosmalen met alle 15 deelnemers:
- Jan Baeke
- Serge van Duijnhoven
- Frank Eerhart
- Vicky Francken
- Anton Korteweg
- Frans Kuipers
- Astrid Lampe
- Gerry van der Linden
- K. Michel
- Jasper Mikkers
- Yvonne Né
- Arnoud Rigter
- Jaap Robben
- Vrouwkje Tuinman
- Victor Vroomkoning
De expositie is geopend met een groots podium op 16 maart 2011 met een optreden van 8 van de deelnemende dichters. Daarnaast, bij de opening in Peppelrode gaf Frank Eerhart een workshop. Tijdens de opening in Wissehaege op 26 september Y. Né, 27 oktober was een voordracht van Victor Vroomkoning bij het Pieter Eiffhuis, 10 december trad Jaap Robben op in Tilburg en 27 januari Vicky Francken in Den Bosch.
Organisaties die geinteresseerd zijn in de expositie kunnen contact opnemen.
Zie voor meer informatie en vervolg locaties waar de expositie heen zal reizen: www.dedichterontdekt.nl
Mede mogelijk gemaakt door: Rens van Mierlo (Zero40 Studios) - Gemeente Eindhoven - VSB Fonds - Lira Fonds - BKKC - Provincie Noord-Brabant - Nederlands Letterenfonds
Atelierroute
Jaarlijks tijdens de atelierroute van Eindhovense kunstenaars kunnen zwervende dichters via Poëthement een banner downloaden om interactie te laten ontstaan tussen beeldende kunst en de woordkunstenaars. Ook is het voor kunstenaars en bezoekers leuk ter afwisseling een dichter op bezoek te krijgen. ( 2011 zie hier).
Taal Trekt!
Een workshop voor basisschool kinderen om ze warm te maken of houden voor poëzie. Samen lezen en analyseren we een bekend of onbekender gedicht. Een eerste workshop werd georganiseerd in samenwerking met Indigo Wereld bij de Leonardoklas in Eindhoven. Het was bijzonder te zien wat de 10-jarigen uit de taal haalden.
Dichter bij een Vlucht
In opdracht van Stichting Vluchtelingen in de Knel verzamelde Poethement woord en beeldmateriaal rondom het thema 'vluchtelingen'. Enkele dichters zijn gevraagd een gedicht te maken, een fotograaf, een schilder en een tekenaar leverden mooi aanvullende beelden. Twee vluchtelingen schreven zelf een gedicht in respectievelijk frans en engels, deze zijn vertaald. Het geheel is een boekje in een beperkte oplage geworden waarmee de vrijwilligers van Vluchtelingen in de Knel worden bedankt.
Overgave -
bij de Hoogstraat Gemeenschap Een workshop waar poëzie verbonden wordt met een meditatieve houding. Tim Walraven en Twan Lakeman hebben hier leiding aan gegeven wat heeft geleid tot een openhartig samenzijn. De circa 20 deelnemers gaven hier op poetische wijze uiting aan.
Boekenkast
Een boek heeft ruimte nodig. De woorden erin en de schrijver ervan. Om ruimte voor aandacht aan het geschrevene te bieden, haalt BOEKENKAST per keer (de werken van) een dichter uit de kast.
Dit nieuwe initiatief startte met een bewogen middag rondom Frans Babylon op 21 augustus 2011. Deze dichter en kunstpromotor stierf ruim veertig jaar geleden maar inspireert en spreekt nog steeds.
Niet alleen de gedichten komen tijdens een Boekenkast podium naar boven, maar dit podium is een trefpunt door de tijden heen. Voor data hou de agenda in de gaten. Georganiseerd door Pierre Maréchal.
Dit project wordt verder doorgezet door Pierre Maréchal. Oude Woorden
Juiste woorden kunnen een ontmoeting tot stand brengen. Dit poëzieproject in Eindhoven staat voor de ontmoeting tussen mensen op leeftijd die hun vertrouwde omgeving moesten verlaten en op een nieuwe plek opnieuw contact moeten zien te maken met anderen.
Binnen het project ‘Het verleden leven' van Vitalis Woongroep in Peppelrode heeft Stichting Poëthement Eindhoven in 2010 gedichten geleverd waarin woorden gebruikt zijn die tegenwoordig amper meer gebruikt worden. Er hebben 8 dichters uit Eindhoven meegewerkt. De gedichten, met een eenvoudige vormgeving op grote posters gedrukt, roepen gezamenlijke herinneringen op aan kleding, gebruiksvoorwerpen of gewoonten van ‘vroeger', waardoor een gesprek tot stand kan komen.
De expositie was te zien in Peppelrode tussen 19 april 2010 en 10 april 2011. In juli en augustus 2011 trok de expositie verder naar Vitalis Horst/kronehoef.
VrijSpraak
In samenwerking met Kleurrijke Stad heeft Poëthement op 11 april 2010 een nieuw project gelanceerd in Bibliotheek Eindhoven. Een podium waarbij woordkunstenaars, muzikanten en dansers elkaar ontmoetten en nieuwe creaties ontstonden. Zo sloegen een traditioneel dichter en een rapper de handen ineen om aan het einde van het podium een gezamenlijke voordracht ten gehore te brengen.
Op deze try out werd in 2011 doorgegaan onder toeziend oog van Kleurrijke Stad. Deelnemende artiesten maakten samen muziek in een kleine groep. Ook werd er af en toe geimproviseerd. Muziek, poëzie, rap en dans gecombineerd. Optredens vonden plaats in PopEi, op het regenboogfeest, in de huiskamer van Pierre en op het podium van Poëthement. Etalage Route
De Grote Berg, de Kleine Berg en de Bergstraat vormen een bijzondere driehoek in Eindhoven. Vandaar dit project in samenwerking met André Van Eynthoeve, waarbij in de etalage van diverse deelnemende winkeliers een etalagegedicht komt te hangen. Voor wie eens op een andere manier wil window-shoppen.
Aan het project hebben ruim 25 ondernemers op de Bergen meegewerkt en de posters zijn goed ontvangen. |